Əsasən qazlı sulardan uzaq durmalı, xəmir xörəkləri və balıq məhsulları digər qidalarla əvəz edilməlidir. Xüsusən də isti vaxtlarda ayran, süd və meyvə sularından bolluca istifadə etmək məsləhətlidir.
Artıq hamılıqla mübarək bir İlahi ziyafətdəyik. Dinimiz insanlara bu ayda oruc tutmağı əmr etmişdir. Hər bir inanc insanı bu aydan yetərincə faydalanmağa can atır. Oruc insanın mənəvi saflaşması ilə yanaşı onun fiziki sağlamlığına da öz müsbət təsirlərini edir.
Məlumdur ki, insan orqanizmində şəkər, yağ və zülal maddələri ilə təmin edilmək üçün ehtiyat mənbələri mövcuddur. Onların işə düşməsi nəticəsində bədəndəki orqanların yenidənqurma prosesi gedir. Alimlər sübut etmişlər ki, oruc tutmaqla orqanizmdəki həmin ehtiyat qüvvələr işə düşür. İnsanın həzm sistemi dincəlir və özünü yeniləşdirir. İl ərzində fasiləsiz olaraq işləyən, bədəndəki yağları həzm edən ödü hazırlamaqdan tutmuş, bir çox digər funksiyaları yerinə yetirən qaraciyərə kimi orqanlar dincəlir, köhnə maddələri buraxıb lazımi yeni maddələr qəbul edir. Oruc tutmaq nəticəsində bağırsağın selikli qişasındakı bəzi köhnə hüceyrələr məhv olur, yenilər yaranır. Selikli qişa təzələndiyi üçün həzm prosesi də yaxşılaşır.
Oruc dalaq, ürək, qan-damar sisteminin yeniləşməsinə, ifrazat sisteminə də müsbət təsir göstərir. İfrazatla bağlı əsas orqan olan böyrəklər çox qida qəbul edərkən yüklənir və “yorulur”. Oruc tutmaq nəticəsində böyrəklər dincəlir və norma fəaliyyətini bərpa edir. Oruc tutmaq maddələr mübadiləsi zamanı orqanizmdə toplanmış zərərli maddələrin bədəndən asanlıqla çıxmasına şərait yaradır; nəticədə orqanizm tullantılardan və toksik maddələrdən təmizlənir.
Amma bizlər əksər hallarda bu ayda düzgün qidalanmamağımız nəticəsində fikizi çətinliklərlə üzləşirik. Bu əksər hallarda artıq piylənmədə (və ya zəiflikdə) və mədə-bağırsaq sisteminin korlanmasında özünü göstərir. Bu cür xoşagəlməz halların baş verməməsi üçün mübarək dinimizdə bir sıra tövsiyələr vardır. Xüsusən bu il və bundan sonra gələcək olan Ramazan aylarının yay fəslinə təsadüf edəcəyini nəzərə alaraq qidalanmaya daha da diqqət yetirmək lazımdır.
İsti vaxtlarda oruc tutarkən bəzi şeylərə diqqət yetirilməlidir. Burada əsasən qazlı sulardan uzaq durmalı, xəmir xörəkləri və balıq məhsulları digər qidalarla əvəz edilməlidir. Xüsusən də isti vaxtlarda ayran, süd və meyvə sularından bolluca istifadə etmək məsləhətlidir. Bundan əlavə gün ərzində (imsak və iftarda) 8-10 stəkan su içilməlidir.
Oruc tutarkən diqqət edilməli digər bir şey isə tərkibində kalsiumu və proteini çox olan qidaların qəbuludur. Bunun üçün ən gözəl vasitə məhz süd məhsulları, göyərti və meyvələrdir. Gün ərzində itirdiyimiz kalsium və proteinləri iftardan imsaka qədər ödənilməlidir.
Allah oruclarınızı qəbul etsin!
İmam Sadiq (ə) adına İslam Maarifi Akademiyası
«Dəyərlər» Dini Jurnalistika Məktəbinin dinləyicisi
Комментариев нет:
Отправить комментарий