вторник, января 29, 2008

QURBAN BAYRAMI - MENEVI YUKSELISHE BIR FURSET


Allah dergahinda insanin qiymetinin olcu meyari onun menevi keyfiyyetlere bagliligidir. Bu baxımdan uzumuze gelen Qurban bayramı çox simvolik bir xarakter dasiyir. Bayramin kokunde Ibrahim (a)-in Allah yolunda sevimli oglu Ismayilin bashini kesmeye hazir olmasi, lakin bu emelini yerine yetirmeye Allahin izn vermemesi dayanir. Bayramin esas mezmununu bu gosterishin onun ucun bir imtahan oldugu ve peygemberin bu imtahandan yuksek iman, tam mutilik, xalis bendelik numayish etdirerek cixmasi teshkil edir. İbrahim (a) peyğəmbərin etdiyi bu gozel emel Allaha xalis qul olmanin heyretamiz tezahuru ve subutudur.

Qurban bayraminin insanin menevi yukselishinde oynadigi rol nedir? Bunu izah etmek ucun evvelce bayramin ne oldugunu anlamaq lazimdir. Hezret Ali (a) bayramların birində buyurmuşdur: «Mominin gunah etmediyi her gun bayramdir». Dinimizde insanın gunah etmediyi, Allaha asi olmadıgi gun - bayramdır. Ozunu tanima ve bununla da Allahi tanima, oz varligini Onun varliginda eritme meqamina yukselme yolunda insanin oz azad iradesi ile attigi her bir addim onun duzgun seciminin neticesidir. Tebiidir ki, kamilliyi ozune hedef bilen insan ucun bu hedefe catma yolunda etdiyi her bir musbet fealiyyet onun sevincine sebeb olacaqdir. Dinimiz de bu mentiqden cixish ederek bayramlarin felsefesini insanin oteri deyil, heqiqi, daha koklu, sevinc hissi duymasi, huzura qovushmasi kimi aciqlayir.

Bu baximdan Qurban bayrami da insanin Allaha bendeciliyini numayish etdirmesine bir sherait ve shans kimi qiymetlendirile biler. Bendelik meqamina yetishmek isteyen her bir insane ucun bu bayram bir furset ve tohvedir. Bayramin hem ferdi, hem de ictimai yonleri vardir ki, onlarin semimi, ixlasli icrasi menevi yukselishe sebeb olan amillerdir. Burada ferdin Allah yolunda qurban kesme niyyetinden bashlayaraq sonra hemin qurbani ehtiyaci olanlarla paylamasi, imkansizlara bash cekmesi, yaxinlariyla, qonshularla munasibetlerini tezelemesi ve barpa etmesi hem sexavet ve merhemet kimi necib hisslerin, hem de bir cox ictimai munasibetlerin formalashmasina zemin yaradir.

Qurban bayrami hevesle icra olunan, sevincle mushayet olunan ozune mexsus ruh yuksekliyi ile edilen bir ibadetdir. Bayramin kokunde dayanan iman, Allaha tevekkul ve Rebb qarsisinda tam mutilik kimi deyerlerin olmasi bu mubarek bayramin niye bu qeder gozel xususiyyetlere malik olmasi sualina cavab verir.

Bayramlarin bizi esl arzu ve hedefimize yetishmek ucun bir vesile oldugunu bilerek Allahin bize bexsh etdiyi bu lutfu deyerlendirerek bu mubarek gunden laziminca faydalana bilmeliyik. Bu yolda her kese mohkem irade, fedakarliq, kamil iman arzulayir, ve kesilen butun qurbanlarin qebul olunmasini dileyirem. AMIN.


İmam Sadiq (ə) adına İslam Maarifi Akademiyası

«Dəyərlər» Dini Jurnalistika Məktəbinin dinləyicisi

Gunel Huseynli

1 комментарий:

bikexanim комментирует...

Meqale cox gozel yazilmishdir. Oxunaqli ve faydalidir.